RSS
piątek, 03 czerwca 2011
Twardość wody

Ostatnimi czasy słyszymy coraz częściej o twardej i miękkiej wodzie. Temat ten przewija się dzisiaj już nie tylko w reklamach proszków do prania, ale i w gazetach czy programach telewizyjnych i radiowych. Dlatego z pewnością warto zastanowić się nad nim i wyjaśnić już teraz czym tak naprawdę jest zmiękczanie wody i jej twardość oraz jaki mamy wpływ na te zagadnienia.

kran

Nie da się ukryć, że twardość wody wynika z obecności w niej takich składników mineralnych jak węglany, chlorki, siarczany, krzemiany wapnia i magnezu, wodorowęglany. Twardość wody dzielimy na przemijającą i nieprzemijającą. Wyróżniamy też twardość wapniową, magnezową i ogólną.

Zmiękczanie wody to zaś proces usuwania z wody jonów wapnia i magnezu (w postaci osadów rozpuszczalnych). Metody usuwania twardości dzielą się na termiczne, sodowo-wapienne, fosforanowe, jonitowe i wykonywane przy pomocy kalgonu. Twarda woda powoduje trudności podczas prania, kamień i korozję jak również podrażnienia skóry. Natomiast procesy mające na celu zmiękczanie wody stosowane są najczęściej w celach przemysłowych.



Zakładki:
Stancje
Tagi